måndag 11 november 2013

Lavskrikor på matning

Lavskrika på matning
Den 29 oktober fick jag celebert besök här vid Huvudsjön. Då dök nämligen en lavskrika upp på min fågelmatning. Sedan dess har lavskrikan besökt matningen dagligen och idag hände det som jag väntat på. En annan lavskrika dök nämligen upp på matningen så att det nu stundtals är två lavskrikor på matningen samtidigt. Lavskrikorna äter inte av solrosfröna och havren som de andra småfåglarna utan av benrester och slaktavfall från älgjakten som jag lagt ut en bra bit bort men framför kontorsfönstret. De får dock dela matningen med ett tiotal talgmesar, några nötskrikor, blåmesar, talltitor och tofsmesar samt fyra ekorrar som äter fruktansvärda mängder solrosfrön.

I Esse och Lappforstrakten finns enstaka par kvar av lavskrika, men de är fåtaliga och minskar i antalet. En inventering som jag gjorde för ett antal år sedan gav vid handen att det kan röra sig om ca 20 par totalt i hela Esse gamla kommun. Mycket roligt att få ha de tama lavskrikorna på matningen och ett rätt bra tecken på att hemmet och kontoret inte ligger riktigt nära bosättningen, men däremot mycket ”centralt” och mitt i naturen. Jag undrar hur många andra i Österbotten som får se på lavskrikor från kontorsfönstret.  

4 kommentarer:

  1. Ååh, så du besök av "Storhövo Ant"!

    Nina O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, Precis. "Storhövo Ant" kallar jag dem stundtals också. Ett mycket gammalt ord för lavskrika här i Esse med omnejd.

      Radera
  2. Jag har sett Lavskrikor flera gånger i närheten av "Mastbacka"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Mastbacka är ett säkert tillhåll för lavskrikorna. Där finns de fortfarande.

      Radera