fredag 29 mars 2013

Ismete på Esse å

Erik med dagens största, en präktig gädda på 6,4 kg.
En 3-kilos gädda tagen på ismete.
Långfredagen tillbringades i strålande vårsol ute på isen på Esse å. En skyddad invik med tjock is utgjorde fiskeplatsen och här har vi tidigare fått gott om både gäddor och småfisk. Den djupa inviken fungerar som en övervintringsplats för fisken i ån som hellre står i stillastående vatten än kämpar mot strömmen när vattnet är kallt. Redan kl. 8.00 på morgonen var fiskekompisen Erik och jag på plats med ismeteutrustningen. En halvtimme senare var närmare 20 don ute agnade med mört och småbraxen som fångats med pilkfiske dagen före. Strax före kl. 9.00 kom första hugget och en timme senare hade vi redan fått sex gäddor. Fyra gäddor runt kilot och Erik som jämnt skall vara värst fick en gädda som pressade vågen ner till 6,4 kg. Min största vägde jämnt 3 kilo. Efter morgonhugget var det relativt lugnt och när vi packade vi ihop kl. 14.00 hade vi sammanlagt fått 9 gäddor samt ett antal hugg och fällningar. Erik vann det inofficiella Lappfors mästerskapet i ismete med 5 gäddor och jag själv fick 4 gäddor. Dessutom fick Erik den stora på 6,4 kg. Vi behöll de små gäddorna till matfisk, medan de två största återfick friheten.
I väntan på det stora hugget.....
 
Mellan varven hann vi även pimpla upp lite skräpfisk. Småvuxen braxen var rejält på hugget och närmare 5 kilo braxen drogs upp. Dessutom fick vi under en kort huggperiod bra med abborre i lämplig matstorlek så att jag fick filea abborre i en timme när jag kom hem. Erik fick den största abborren på 450 gram. En mycket trevlig tillställning i påskatider.
 




lördag 23 mars 2013

Lediga platser på spinnfiskekurs

Det finns några lediga platser ännu på den spinnfiskekurs som startar inkommande tisdag med en teorikväll i Pedersöre gymnasium 18.30-21.00. Övriga kursdelar är inriktade på praktiskt fiske efter bl.a. gädda, öring och regnbåge. En garanterat lärorik kurs även för den som redan idkat sportfiske en tid. Anmälningar till Pedersöre MI på tel: 06-7850275 eller via internet. Välkommen!

Här följer kursbeskrivningen.

Kurs i spinnfiske för nybörjare och mera erfarna fiskare. Vi lär oss fiska med spinnspön i olika typer av vatten med olika fiskemetoder och efter olika fiskarter. På kursen lär vi oss bl.a. välja rätt spön, beten och linor för det fiske som utövas. Vi lär oss också fiska på rätt sätt med skeddrag, wobbler, olika typer av jiggar, spinnare och andra fiskedrag. Även tillvaratagande av fångsten gås igenom på kursen. Till kursavgiften tillkommer avgift för fiskekort ca 10 € (per tillfälle).

tisdag 26.3 18.30-21.00 Teori om tillstånd, fiskedrag. olika typer av rullar, spön och linor
tisdag 9.4 16.30-20.00 Gäddfiske i Esse å
tisdag 7.5 17.30-21.00 Forsfiske i Esse å, Pössforsen eller Hjulfors
tisdag 28.5 kl. 18.00-22.00 UL-fiske efter regnbåge i Mosavattnet

torsdag 21 mars 2013

Vårtecken


Utterspår på Huvudsjön
Ett stabilt högtryck med en kall ostlig och nordlig luftström har gjort att våren är sen i år jämfört med de senaste åren. Rejäl kyla på nätterna med temperaturer ner mot -25 grader och även minusgrader mitt på dagen trots strålande vårsol. Trots detta har jag under den senaste veckan kunnat se flera tecken på att våren är i ankommande. Förra veckans onsdag fick jag här vid Huvudsjön se när en utter kom springande rakt över sjön mitt på blanka dagen. Den kom i riktning från Esse å och for mycket riktigt i riktning mot Purmo norra å. Uttern använde dock sig inte av Utterleden utan tog snabbaste vägen fram mellan de två vattendragen. Utterns parningstid börjar nu i mars och då kan den annars så skygga uttern visa sig också rätt allmänt så här på dagen. Flera andra däggdjur däribland räv, hare och lodjur har sin parningstid med början i slutet av februari och under hela mars månad. De kan då röra sig också på dagtid och uppträda oskyggt. Speciellt rävarna brukar kunna observeras allmänt dagtid här vid Huvudsjön när de springer omkring mitt på dagen. Ett annat djur som vaknat ur sin vintersömn är mårdhunden och förra veckan såg jag de första mårdhundsspåren i snön. Mårdhunden brukar komma stundtals ut ur sitt gryt när dagarna blir längre och solen lyser. I samma område kunde jag även hitta spår av tjädern som trevande inlett sitt spel och släpat med vingarna i snön. Även den andra skogsfågeln, orren torde inom kort inleda sitt spel.
 
Förra fredagen var jag ut här i Esse för att lyssna på ugglor och då fick jag höra en slaguggla vid Dunders i Esse. Tyvärr ser det ut som om att sorkstammen skulle ha kraschat under vinterns lopp. Detta har lett till att ugglorna är färre i år än tidigare. Även ugglorna har sin parningstid i mars och ropar ut sina revir under stjärnklara marskvällar- och nätter. På måndagen överraskades jag av en slaguggla som här vid Huvudsjön försökte slå en större hackspett. Även detta skedde kl. 15 på eftermiddagen i fullt dagsljus och kan tyvärr ytterligare vara ett tecken på att ugglorna har svårt att hitta mat under den tjocka skaren. Slagugglan är ju annars en riktig sorkspecialist. På lördagen den 16 mars hörde jag även koltrasten sjunga för första gången i år. Detta skedde i Jakobstad nära församlingscentret. Övriga småfåglar som sjungit aktivt redan en tid är ju annars bl.a. talgoxe och grönfink som ofta börjar sjunga redan i slutet av januari.
 

Spår av järv har observerats i närheten av Gäddsjön mellan Purmo och Lappfors
Observationer av lodjur har fortsatt att strömma in här i Pedersörenejden och enlig min bedöming är det med säkerhet mellan 5-7 lodjur som stundtals rör sig inom vårt område. Denna vecka fick jag också in rapporter om en väntad gäst i våra trakter, nämligen en järv. Järven har under början av veckan rört sig i närheten av Gäddsjön mellan Purmo och Lappfors och korsat bl.a. Utterleden. Järven har kommit från Evijärvi och återvände också dit.
 
Den senaste tiden har också en större flock älgar rört sig i min skog och haft kalas på mina tallplantor. Under flygräkningen var det sex älgar i flocken, men det är svårt att säga hur många de är nu. Skogen som jag äger var redan kalavverkad när jag köpte den och är nu en ung plantskog. Eftersom jag försöker få lite mer mångfald i min plantskog än vad gällande skogsvårdsrekommendationer gör gällande betyder det också  att andelen lövträd är större. Detta gör också att älgarna trivs i min plantskog och har t.o.m. tagit daglega endast ca 50-100 meter bakom stugan. För ett antal år sedan hade älgarna t.o.m. varit inne på tomten och ätit av prydnadsbuskar intill villan när jag var borta. Området här vid Huvudsjön är ett traditionellt vinterbetesområde för älgarna.
 
Onsdagen 20.3 skulle jag på ett möte till Vimpeli och senare hade jag ärende till Äänekoski. Jag passade då på att försöka bonga en smådopping som funnits i närheten av industrin i området. Trots att man nästan dagligen sett smådoppingen i området sedan december ifjol lyckades jag inte få se den och därmed kunde jag ännu inte lägga till en ny art på min fågellista. Däremot såg jag i det öppna vattnet kring industrin 5 storskrakar, en knipa samt en utter.

I det öppna vattnet vid industrin i Äänekoski har en smådopping hållit till hela vintern. Tyvärr fick jag inte se den.

tisdag 12 mars 2013

Vinterfärd längs Utterleden

 
Deltagarna skidar längs isen på Esse å nedströms Bockabron.
Förra lördagen samlades fem entusiastiska deltagare vid skidstugan i Lappfors för att delta i MI:s kurs och göra en vinterfärd längs Utterleden. Som alltid när det gäller vinterkurser är det många anmälda som inte dyker upp när det drar ihop sig. Kvicksilvret visade också -21 på morgonen, vilket kan ha avskräckt en del. De fem som deltog fick göra en tur i strålande solsken och med ett fantastiskt skidföre. Det blev sannerligen en vintertur att minnas. Med erfarenheter från skidturer från hela Finland kan jag bara konstatera att en vintertur längs Utterleden och Esse å står sig mycket väl i jämförelse och erbjuder många vackra platser och ställvis rena vildmarken.
Paus vid det nybyggda vindskyddet vid Bockabron.
Första etappen av turen följde Utterleden i sin helhet från skidstugan till Dickenas i Kiisk. Det gick otroligt bra att skida i skogen och även deltagaren med vanliga spårskidor klarade sig fint. De övriga, liksom jag, skidade med svenska armens träskidor även kallad "vita blixten". Dessa skidor kan rekommenderas mycket varmt, billiga men otroligt funktionella i alla fören förutom tungt blidföre. Från Dickenas avvek vi från Utterleden för att skida längs isen och på åkanten. Isen längs stranden håller bra, men mitt på ån är isen dålig och ställvis är det öppet vatten så bl.a. i närheten av Bockabron. Efter en angenäm lunchpaus vid Bockabron fortsätter vi färden längs ån ända förbi Lappstråka och vidare till Hjulfors. Efter en kortare paus vid Hjuforsen gör vi en avstickare för att komma in på den otroligt vackra öppna myren Storfähusmossen. Här är skidföret fantastiskt bra och vi glider med lätthet över den stora myren och passerar bl.a. ett fiskgjusbo. Efter en kortare backe är vi plötsligt ute på isen vid Huvudsjön där vi kan använda ett mycket bra uppdraget spår fram till mina stugor vid Solliden. Här skall vi övernatta, dels i gäststugan och dels på golvet i nya stugan som tyvärr ännu inte är klar. Under kvällen ventileras världsproblemen, avnjuts en delikat laxsoppa och badas bastu. Redan kl. 21 kryper i till kojs efter en härlig och lagom tung dag.
Aftonrodnad vid Solliden, Huvudsjö där vi övernattade.
Vid Lamaminnet hade lokala husbehovsfiskare lagt ut ryssjor under isen
Följande dag är vi utvilade och redo för en fortsatt färd längs Utterleden. Vädret fortsätter att vara bra, med uppehåll och solsken. Dock lite kallt på morgonen, -17 grader och en kall nordanvind. Färden går över isen på Huvudsjön till det nya vindskyddet i östra ändan av sjön. Därefter längs vägen till Navasbacken och vidare mot Navaspotten och till Gäddsjön. Gäddsjön är en av de vackraste platserna längs hela Utterleden även vintertid och här håller vi en kort paus vid vindskyddet. Här ser vi också att andra personer tagit sig hit under vintern och grillat korv vid eldstaden. Vi följer spångarna över Gäddsjömossen vidare mot Purmo norra år och därefter följer ån ett antal kilometrar för att slutligen nå vindskyddet vid Rensforsen. Här blir det lunchpaus vid vindskyddet med obligatorisk korvgrillning och kaffekokning. Från Rensforsen fortsätter vi längs Utterleden och Purmo norra å mot Sandviken och vidare till Sexsjö camping där vi avslutar vår färd och blir transporterade tillbaka till Lappfors.
Kort andhämtningspaus nära Navaspotten.
Full fart över den vackra Storfähusmossen. Fiskgjusboet i bakgrunden
Vi kan summera ihop två jättefina dagar längs Utterleden och närnaturen då både föret och vädret visade sig från bästa sidan. Några speciella viltobservationer gjordes inte under turen. Vid Purmo norra å fanns en större flock orrar på ca 20 individer och en del småfåglar såsom talltita, tofsmes, talgmes och gulsparv sjöng redan in våren. Spår såg vi gott om och som jag tidigare noterat finns det fortsättningsvis mycket räv i markerna trots att jägarna beskattat stammen hårt detta år med bl.a. 50 rävar fällda endast i Esse. Harspår fanns det också mycket av, men så har också hararna börjat röra sig mer nu när frieriet och parningstiden inletts. Dessutom såg vi spår av mink, mård och älg samt ekorre som också tycks finnas i riklig mängd detta år. Ett stort tack till deltagarna för en fin tur och god samvaro!


Gruppfoto vid Gäddsjön.
Utterleden längs Purmo norra å.









onsdag 6 mars 2013

Årets elfte skogsmård

Mårdjägarna i Esse har haft ett bra år och hade fram till igår knipit 10 skogsmårdar. På grund av att all fritid gått åt till husbygget i år har jag inte kunnat delta alls i mårdjakten på samma sätt som tidigare år. Vissa år har jag jagat skogsmård närmare 50 dagar under säsongen. Igår hade man hittat ett nattspår i Värnum, Esse. Efter att ha spårat mården i flera timmar visade det sig att mården tagit sig över till Lappfors. Mina jaktkompisar har ingen jakträtt i Lappfors så därför ringde de mig som bjöd in dem på dagskort hit. Mården inringades vid Våningsmossen mycket nära vägen mellan Lappfors och Terjärv förbi Pedersöre skidcentrum. Jag slet mig en stund från bygget för att delta i jakten på denna mård. Skogsmården hade tagit en ekorre under natten som den släpat i snön en bit bort. Hunden skällde under en ekorrlya i en tät grandung så vi var rätt säkra på att mården låg där. Efter en lätt spark i trädet hoppade mården ur trädet och blev skjuten efter lite onödig dramatik då mården höll på att rymma längs marken för oss i den täta skogen. Skogsmården, en hane på ca 1 kg, hade en mycket fin päls som vi förstås kommer att ta tillvara. Elva skogsmårdar i Esse på en säsong är mycket och då får man jaga skogsmården hela mars så troligen blir det flera nu när snöförhållandena är fenomenala.
 
Vi fick skogsmården till slut i Lappfors.
 

måndag 4 mars 2013

Fjälluggla bongad i Kauhava

Förra veckans sportlov gick till största delen åt till att bygga på huset, men för att inte helt snöa in i min stuga gjorde jag också en kort resa till de stora åkerslätterna mellan Kauhava och Lappo. Orsaken var att en fjälluggla uppehållit sig där några dagar och setts av flera fågelskådare. Jag reserverade en hel dag för detta lilla äventyr i naturen och skrev ut kartor över området för att hitta rätt. Efter ca 1,5 timmes körande på glashala vägar (bl.a. en vådlig krock hade skett i Alahärmä) anlände jag till slätten. Sökte en kort stund efter en stickväg som skulle leda ut till åkrarna från byn Kangas. Till sist hittade jag vägen och kunde parkera bilen. Direkt jag lyfte kikaren såg jag en annan fågelskådare på ca en halvkilometers håll ut på åkerslätten. Han gick omkring med en mäktig fotoutrustning och objektiv. Efter endast ca 5 minuters spanande får jag se den helvita fjällugglan på långt håll i tubkikare. Årets fjärde nya art och livspoäng 229 är avklarad!!! Jag nöjde mig denna gång som en äkta bongare att endast studera fjällugglan ca 10 minuter på långt avstånd. Ugglan syntes dåligt i det helvita landskapet, men man kan ana dess närvaro när den hela tiden stressas av två argsinta gråa kråkor som inte kan låta ugglan vara i fred. Inte heller naturfotografen ger ugglan någon ro. Han går hela tiden efter fjällugglan och försöker få bilder på den. Ett ganska typiskt beteende för s.k. "naturvänner" som skall fotografera fåglar. Nåja, jag tror inte fjällugglan tar skada av att hela tiden uppvaktas av intresserade fotografer. Ugglan befinner ju inte sig på häckningsplatsen och är dessutom känd för att vara rätt tam.
 
Fjällugglan har också tidigare vintrar uppehållit sig på de stora åkerslätterna mellan Kauhava och Lappo, dock inte varje år. I övrigt häckar ju ugglan endast vissa år i Finland och då uteslutande på kalfjället under goda lämmelår.
 
Här en länk till mer fakta om och bilder av fjällugglan.
Här på den stora åkerslätten mellan Kauhava och Lappo fick jag se fjällugglan.