onsdag 31 oktober 2012

Vårdfiske i Kiisksjön 2012

Ett av de mer intressanta projekt som jag jobbat med under året är att fiska bort s.k. "skräpfisk" från Kiisksjön i Överlappfors. Vårdfiske som det kallas hjälper till att få bort näring ur en övergödd sjö, återställer balansen i fiskbeståndet och lindrar den interna belastningen. I all enkelhet fungerar det så här: Näring som runnit ut i Kiisksjön under årtionden får ingen chans att sedimentera och samlas på bottnen utan de överstora fiskbestånden av bl.a. ruda och mört bökar och rör om i botten så att näringen återförs till vattnet. På detta sätt håller de täta fiskbestånden algerna med näring under hela året och detta kan leda till kraftig algblomning. Genom att fiska bort så mycket fisk som möjligt kan man bryta eller åtminstone minska effekten av denna onda cirkel. Det krävs naturligtvis också att utsläppen av näringen till sjön minskar. Metoden har visat sig fungera väl i flera sammanhang och är vetenskapligen bevisad.

Båten full av rudor. Harry Viita-Aho hjälper till med fisket.

Vårdfisket har under året gett närmare 800 kg fisk varav ca 600 kg storvuxen ruda, 100 kg mört och resten abborre och gädda. De flesta gäddorna och abborrarna har blivit återutsatta eftersom det är bara bra om det finns mycket rovfisk i sjön. Fisket har skett med en stor ryssja, med närmare 10 fiskkassar och med nät. En stor del av fångsten har tagits med 80 mm:s s.k. grimnät som är väldigt löst knutna och således fångar bra med fisk. Den stora fördelen med de grovmaskiga näten har varit att de fångar enbart ruda och det är relativt lätt att lossa rudorna från näten. De finmaskiga näten har fångat alltför mycket bifångst av gädda och abborre. Kiisksjön är helt full av stora rudor, medelvikten ligger på närmare 700 g och de två största rudorna har vägt 1,9 kg respektive 1,65 kg. Det är också gott om gädda i sjön, men gäddorna är små. Ingen gädda över 2,5 kg har fångats. Det finns även gott om abborre i sjön, men ännu inga större exemplar. Den största abborren som fångats under sommaren har vägt kring 400 g. Även mört förekommer rikligt i sjön och till nästa år borde vi få mera mört bort ur sjön. Projektet fortsätter alltså i nästa år med ännu större intensitet.
 
Resultatet från vårdfisket visar sig först efter några år. Algblomning förekom också i år i Kiisksjön, men den började relativt sent och pågick under en ganska kort tid. Eventuellt har vårdfisket hjälpt upp situationen.
Kiisksjön är helt full av mört. Dagsfångsten på ett enda nät låg på över 10 kilo mört.
Vid vårdfisket har man använt en stor ryssja.
 
 

onsdag 17 oktober 2012

Nyheter om Utterleden

Arbetet med Utterleden fortsätter och jag har jobbat intensivt med vandringsleden de senaste veckorna. Till min hjälp har jag haft Anders Backlund från Lappfors. Vi har nu röjt och märkt leden fram till och med Tranusjön i Överpurmo. Karta över den del av leden som är klar finns på Pedersöre kommuns hemsida på följande address http://www.pedersore.fi/download/4686/Utterleden_2012-2.pdf. Speciellt området kring Gäddsjön som är spångad är mycket vackert och sevärt, men också hela sträckningen längs Purmo norra år och vindskyddet vid Rensforsen är mycket bra. Längs Purmo norra å saknas ännu dikesbroar så den som vill prova på leden i detta skede bör vara beredd att hoppa lite över diken. Också vindskyddet på Cigarrholmen vid Skjorsmossen är ett fenomenalt bra ställe. Det kommer också goda nyheter från Överpurmo. Ett vindskydd kommer att placeras vid Nars som således blir en mycket viktig knytpunkt längs leden. Dessutom kommer vi antagligen att få placera ett vindskydd på ett Natura 2000-område vid Kalljärv fågelsjö, detta blir således också ett av ledens absoluta bästa ställen. Jag informerar mera om leden allt eftersom. Helt klar blir leden först nästa vår, bl.a. måste vi få ut spångar nu under vintern bl.a. vid Dragsjön.


Anders Backlund märker ut vandringsleden längs Purmo norra å