onsdag 10 december 2014

Premiärtur på isen

På en skyddad vik av Esse å fanns fin blankis.
De flesta har säkert trott att det varma vädret gjort att all is försvunnit på sjöarna. Men det finns is, de större sjöarna här uppe i skogen täcks av en is som är ca 2-3 cm tjock. Den isen håller förstås inte för en pimpelfiskare, men med god lokalkännedom går det att hitta bärande is. Igår kunde därför ett gäng blivande vildmarksguider från Kronoby inleda pimpelsäsongen under handledning av mig. Jag har hållit en två dagar lång fiskekurs åt guiderna, där vi gått igenom grunderna i allt handredskapsfiske. 

Den is vi pimplade på var t.o.m. 8 cm tjock och av mycket god kvalitet. Ca 4-5 cm is håller för en person av normal vikt. Men som alltid när man rör sig på tunna isar gäller det att veta vad man gör. Höstisen är ofta s.k. kärnis av mycket bra och seg kvalitet. Några få plusgrader och regn under hösten tär nästan inte alls på en is som hunnit bildas under några frostnätter. Det är däremot en annan sak om det finns öppet vatten i närheten och det kommer åt att blåsa sönder isen. Nu höll vi till på en liten skyddad vik av Esse å och där har isen fått vara i fred för blåst och vågor.

Premiärturen lyckades bra, både små abborre och mört var på hugget och samtliga deltagare lyckades narra upp en del fisk. De främsta fick ett tiotal små abborrar och mört på mormyska. Några av deltagare hade aldrig pimplat förut och det är alltid speciellt roligt att lyckas hjälpa nybörjare till fångst.

Premiärturen gav ett större antal små abborre och mört

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar