måndag 1 december 2014

Jeppo vandringsled

Förra veckan var jag ut till Jeppo för att vandra den nya vandringsleden, Trådi. För mig personligen var det speciellt intressant att vandra denna led eftersom jag haft ett finger med i spelet när leden planerades. Jag höll en kurs i Nykarleby arbis 2012 om "konsten att bygga en vandringsled" och där vi ganska långt gick igenom om hur man bygger en vandringsled och vi var också ut i terrängen i Jeppo och gjorde en grov planering av sträckningen. Den färdiga leden följer ganska långt också den planerade sträckningen som vi drog upp under kursen. 
Tydliga riktvisare gör att man knappast kan välja fel väg
Trådi startar och slutar vid Måtarsberget. Från riksväg nummer 19 mot Seinäjoki svänger man höger mot Måtarsgränd en bit efter att man passerat Mirka. Trådi är alltså en slinga, vilket förstås är en stor fördel då det är möjligt att lämna bilen på ett ställe. Jag kan konstatera att Trådi är extremt välbyggd och det var inga som helst bekymmer att hitta runt denna vandringsled. Leden är märkt med blå färg och vid korsningar finns tydliga riktvisare. Där det behövs finns det också rejäla dikesbroar och på flera ställen har man lagt ut små rastbänkar, vilket är en trevlig detalj. Fjalar Fors med fru samt resten av gänget från Jeppo byaråd har gjort ett mycket stort arbete med vandringsleden. 

Vandringsleden går mestadels som en stig i skogen, den följer endast på några få ställen bilvägar. Detta är mycket positivt, kanske högst 1 km av den totala leden går längs vägar och resten i skogen. Detta är mycket bra jämfört med de flesta andra vandringsleder i vår nejd. En annan sak som är mycket bra med Trådi är att det finns tre alternativa rutter att välja. Man kan välja att vandra 4, 7 eller 10 km. Jag gick den långa leden, eller 10 km, och med min vandringstakt tog det inte mer än ca 2,5 timmar att ta mig runt leden. Skogen längs leden är mycket varierande och på några ställen går leden igenom mycket fina granskogskärr. Längs leden finns några större sevärdheter, däribland det stora flyttblocket Storstenen samt ett antal mycket fina bronsåldersgravar.

Kartor över leden finns att ta med vid startpunkten och även om kartan inte behövs för att hitta runt leden så är det ju roligt att följa med var man finns. Det som är en större brist med vandringsleden är att där finns inte någon större rastplats med grillmöjligheter. Detta gör att Trådi lätt blir en led som man "motionerar" igenom utan att ta någon längre paus. Det gör antagligen också att vandringsleden lätt blir en led som man som "utbys" besöker en gång. Min erfarenhet säger att skall man idag locka folk längre ifrån måste man ha en fin rastplats som blir vandringens huvudmål. Nu saknar jag en sådan plats längs Trådi.  En annan sak som man saknar är något vattendrag, sjö, bäck eller å, ,men det kan man ju heller inte trolla fram i naturen sådär bara. 

Storstenen torde vara ett av nejdens största flyttblock
Summa summarum är Trådi utan tvekan en av de bäst byggda vandringslederna i nejden och man kan bara hoppas att Jeppoborna orkar underhålla leden. På basen av anteckningarna i gästboken har vandringsleden haft mycket besökare sedan invigningen i Maj 2014. Jag kan varmt rekommendera att ta er ut till Jeppo för att vandra Trådi. Trots att det är mörkt både i Jeppo och annanstans just nu i december så det går faktiskt riktigt bra att vandra längs vandringsleder denna tid på året. 


Utsikt från rastplats vid Mässjeslandet

En trevlig detalj är att det finns små rastbänkar utplacerade på strategiska ställen

Rejäla och genomtänkta konstruktioner finns längs Trådi.

Mycket fina och välbevarade bronsåldersgravar finns längs Trådi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar