tisdag 28 oktober 2014

Älgjakt

Förra söndagen kunde jag fälla en tjurkalv.
Här i Esse har vi jagat älg i två helger nu med gott resultat. Eftersom vi jagar fredag, lördag och söndag har vi haft sex jaktdagar och jag har kunnat delta i fyra av dem. Vi har mycket bra med älgkalvar i vårt område nu och vi har redan fällt 27 kalvar, men endast 6 fullvuxna älgar (4 kor och 2 tjurar). Vi har 35 licenser och det blir kanske närmare 50 djur som fälls. De små tjurarna lyser med sin frånvaro och det är också lite oroväckande att vi fått 21 tjurkalvar och endast 6 kokalvar. Detta tyder på att vi har en brist på älgtjurar i skogen. Enligt en överenskommelse från jaktvårdsföreningen är älgtjurar med 5-10 horntaggar fredade och vi får skjuta små pinntjurar och stora tjurar med 11 horntaggar eller mera. En del fredade tjurar har vi sett, men de är inte många och inte heller många små tjurar har sprungit i genom vår passkedja. 

I år har det varit mycket dåligt jaktväder och flera dagar har det varit ihållande regn eller snöblandat regn. Dessutom har det varit blåsigt stundtals. Ibland blir det lång väntan på passet innan något händer och så var det för mig under de två första jaktdagarna. Ingen älg i sikte och inte heller något annat intressant att observera i naturen. I lördags blev det däremot synnerligen intressant och älgarna kom mot mig vid flera tillfällen. Först en ko med två kalvar i Bäckby som dock till slut smet i mellan mig och passgrannen. Jag försökte springa längs vägen för att komma till skott, men blev lurad av älgarna som skickligt hittade en lucka i vår passkedja. Samtidigt som vi försökte hålla kon med kalvarna inne, sprang en annan älg i genom passet på min andra sida som jag heller inte kunde nå på. I andra drevet fortsatte spänningen. Två hundar skällde  åt en hel flock med älgar, bl.a. en älgko med två kalvar också här. I flera timmar höll spänningen i sig då jag var mycket nära ståndskallet och såg älgarna på långt håll två gånger. Till slut tog älgarna en annan väg och kalvarna kunde fällas av en hundförare. En mycket fin jaktdag.
Älgjakt är också ett tufft jobb, här släpar vi ut en älgkalv 550 meter till närmsta skogsväg.
På söndagens första pass vid Haravattnet i Lappfors gästades jag av en ensam snösparv, men i övrigt var jag så pass "offside" att jag lika bra kunde gått omkring med oladdad bössa. Andra drevet förlades till mina hemmamarker vid Huvudsjön och jag fick första passet längs Huvudsjövägen, vid Söbacken närmast byn. Den 4 km långa Huvudsjövägen till min stuga kör jag kanske 500 gånger per år och jag vet nog ungefär var älgarna brukar komma över vägen. Jag sa också att passgrannen att här brukar älgarna fara över vägen ifall de får komma ostörda. Jag satte mig på pass och tog fram dagstidningen i väntan på att hundarna skulle släppas in i området och jakten börja. Plötsligt hör jag ett brakande i skogen bakom mig, vänder mig om och kan se en älg på väg mot mig. Hastigt blir det att göra sig skjutklar och jag ser att det är en älgko åtföljd av kalv. Passgrannen rapporterar detsamma, men hinner inte skjuta. Älgarna kommer ut i full trav genom skogen och ut på hygget. Mitt första skott tar lite långt bak, men efter andra skottet faller kalven omkull. Årets första älg för min del och den nionde totalt. Viktigast av allt är att jag fått alla älgar jag skjutit på och inte medverkat till någon skadskjutning, som förstås kan hända vem som helst. I samma drev fäller dessutom jaktkompisen ytterligare en kalv närmare min stuga så jaktdagen blir en fullträff.

Köttet från älgarna delas upp broderligt mellan alla deltagare i jakten, men skytten får ta levern, tungan och hjärtat. Nu var tyvärr levern förstörd på min kalv, men hjärtat och tungan togs tillvara. Tungan kokades igår och hjärtat gjorde jag en gryta av tills idag. Jag hade också plockat en del trattkantareller som lades till i grytan. Jag har ju på alla sätt en fantastisk fru, men hon måste nog få ytterligare pluspoäng i det avseende att hon äter allt "konstigt" jag tillreder. Det är inte så många yngre kvinnor idag som skulle avnjuta en kokt älgtunga med god aptit då hon dessutom bevittnat hela tillredningsprocessen. Utan klagomål fick jag också hålla på och skiva kalvhjärtat på vårt köksbord och det är kanske heller inte så vanligt. Gott, ekologiskt och mycket närproducerat kött som dessutom är hälsosamt. Är det någon som vill testa på älgtunga eller hjärta kan jag nog eventuellt få tag på en del eftersom det inte är alla jägare som vill ha dessa. Ingredienser till min älggryta, kalvhjärta och trattkantareller.
2 kommentarer:

  1. har du så du kan sälga älghår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan sälja älghår. Det beror lite på vad du skall ha älghåret till. Ta kontakt per e-post info@essnature.com så kan vi fundera vidare.

      Radera