måndag 13 oktober 2014

Utplantering av gös

Serien om nattliga äventyr i naturen fortsatte förra fredagen då en mycket sent ankommen last med 7 kilo gösyngel anlände till Huvudsjön. Vi fick gösynglen då det redan blivit mörkt och eftersom jag ville plantera ut dem på det ställe där gösen borde trivas under senhösten och vintern, nämligen på sjöns djupaste plats, fanns det inget alternativ än att ro ut med ynglen på sjön i mörkret. Frun hjälpte till och utplanteringen gick snabbt och smidigt. De något yra ynglen borde ha fått en mycket bra start i den nya miljön och då utplanteringen skedde i mörkret torde heller inga gäddor ha beskattat ynglen den första natten åtminstone. Ynglen hade en storlek på strax under 10 cm. 
Över- och Nederlappfors fiskelag står bakom utplanteringen och vi planterade ut gös i Huvudsjön även år 2011. I år har det rapporterats om återfångster från Huvudsjön av enstaka gösar i storleken 30-40 cm. Inom ett år borde de ha uppnått fångststorlek. Vi planterade nu även ut gös i Esse å vid Hjulfors. Här har gös som härstammar från utplantering i Evijärvi redan länge förekommit och fisket efter gös blir bara bättre år för år. I år har man fått väldigt mycket stora gösar vid Hjulforsen.

Gösen är enligt mig en framtidsfisk. Den tycker om svagt övergödda vattendrag och den klarar bra av och växer bra i varma vatten. Den gångna sommaren har varit perfekt för gösen. Gösen är glupsk rovfisk som äter en massa skräpfisk. Samtidigt är den en fin sportfisk som bjuder hobbyfiskare på ett intressant fiske. Slutligen är den ju en mycket bra och god matfisk. Av de alla utplanteringar (många onödiga) som görs i landet är utplanteringarna av de gös de som lönar sig mest. Gösen är starkt på kommande. Nästan 100% av de pengar som kommer in från fiskekortsförsäljningen i Lappfors satsar fiskelaget tillbaka i vattnet genom att plantera ut fisk och förbättra möjligheterna till fiske. Så fortsätt att köpa det lokala fiskekortet! 

Gösynglen lämnade en stund i ytvattnet innan de förstod att simma ner i djupet i sin nya miljö.

1 kommentar:

  1. Dädär låter ju fint. Har väntat på det länge att nån ska börja plantera gösen i ån.

    SvaraRadera