tisdag 12 mars 2013

Vinterfärd längs Utterleden

 
Deltagarna skidar längs isen på Esse å nedströms Bockabron.
Förra lördagen samlades fem entusiastiska deltagare vid skidstugan i Lappfors för att delta i MI:s kurs och göra en vinterfärd längs Utterleden. Som alltid när det gäller vinterkurser är det många anmälda som inte dyker upp när det drar ihop sig. Kvicksilvret visade också -21 på morgonen, vilket kan ha avskräckt en del. De fem som deltog fick göra en tur i strålande solsken och med ett fantastiskt skidföre. Det blev sannerligen en vintertur att minnas. Med erfarenheter från skidturer från hela Finland kan jag bara konstatera att en vintertur längs Utterleden och Esse å står sig mycket väl i jämförelse och erbjuder många vackra platser och ställvis rena vildmarken.
Paus vid det nybyggda vindskyddet vid Bockabron.
Första etappen av turen följde Utterleden i sin helhet från skidstugan till Dickenas i Kiisk. Det gick otroligt bra att skida i skogen och även deltagaren med vanliga spårskidor klarade sig fint. De övriga, liksom jag, skidade med svenska armens träskidor även kallad "vita blixten". Dessa skidor kan rekommenderas mycket varmt, billiga men otroligt funktionella i alla fören förutom tungt blidföre. Från Dickenas avvek vi från Utterleden för att skida längs isen och på åkanten. Isen längs stranden håller bra, men mitt på ån är isen dålig och ställvis är det öppet vatten så bl.a. i närheten av Bockabron. Efter en angenäm lunchpaus vid Bockabron fortsätter vi färden längs ån ända förbi Lappstråka och vidare till Hjulfors. Efter en kortare paus vid Hjuforsen gör vi en avstickare för att komma in på den otroligt vackra öppna myren Storfähusmossen. Här är skidföret fantastiskt bra och vi glider med lätthet över den stora myren och passerar bl.a. ett fiskgjusbo. Efter en kortare backe är vi plötsligt ute på isen vid Huvudsjön där vi kan använda ett mycket bra uppdraget spår fram till mina stugor vid Solliden. Här skall vi övernatta, dels i gäststugan och dels på golvet i nya stugan som tyvärr ännu inte är klar. Under kvällen ventileras världsproblemen, avnjuts en delikat laxsoppa och badas bastu. Redan kl. 21 kryper i till kojs efter en härlig och lagom tung dag.
Aftonrodnad vid Solliden, Huvudsjö där vi övernattade.
Vid Lamaminnet hade lokala husbehovsfiskare lagt ut ryssjor under isen
Följande dag är vi utvilade och redo för en fortsatt färd längs Utterleden. Vädret fortsätter att vara bra, med uppehåll och solsken. Dock lite kallt på morgonen, -17 grader och en kall nordanvind. Färden går över isen på Huvudsjön till det nya vindskyddet i östra ändan av sjön. Därefter längs vägen till Navasbacken och vidare mot Navaspotten och till Gäddsjön. Gäddsjön är en av de vackraste platserna längs hela Utterleden även vintertid och här håller vi en kort paus vid vindskyddet. Här ser vi också att andra personer tagit sig hit under vintern och grillat korv vid eldstaden. Vi följer spångarna över Gäddsjömossen vidare mot Purmo norra år och därefter följer ån ett antal kilometrar för att slutligen nå vindskyddet vid Rensforsen. Här blir det lunchpaus vid vindskyddet med obligatorisk korvgrillning och kaffekokning. Från Rensforsen fortsätter vi längs Utterleden och Purmo norra å mot Sandviken och vidare till Sexsjö camping där vi avslutar vår färd och blir transporterade tillbaka till Lappfors.
Kort andhämtningspaus nära Navaspotten.
Full fart över den vackra Storfähusmossen. Fiskgjusboet i bakgrunden
Vi kan summera ihop två jättefina dagar längs Utterleden och närnaturen då både föret och vädret visade sig från bästa sidan. Några speciella viltobservationer gjordes inte under turen. Vid Purmo norra å fanns en större flock orrar på ca 20 individer och en del småfåglar såsom talltita, tofsmes, talgmes och gulsparv sjöng redan in våren. Spår såg vi gott om och som jag tidigare noterat finns det fortsättningsvis mycket räv i markerna trots att jägarna beskattat stammen hårt detta år med bl.a. 50 rävar fällda endast i Esse. Harspår fanns det också mycket av, men så har också hararna börjat röra sig mer nu när frieriet och parningstiden inletts. Dessutom såg vi spår av mink, mård och älg samt ekorre som också tycks finnas i riklig mängd detta år. Ett stort tack till deltagarna för en fin tur och god samvaro!


Gruppfoto vid Gäddsjön.
Utterleden längs Purmo norra å.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar