torsdag 27 september 2012

Utfodring av vitsvanshjortar

Hösten har anlänt och vi har inlett vinterutfodringen av vitsvanshjortarna i Lappfors. På markerna i Lappfors brukar vi varje år utfodra allt mellan 4-12 vitsvanshjortar och hjälpa dem att överleva vintern. Utfodringen som pågått i snart 10 år har gett mycket bra resultat och hjortarna har trivts bra i Lappfors som har den starkaste stammen av vitsvanshjort i Pedersöre. Endast I Eugmo och Larsmo skärgård torde det finnas för tillfället ännu mera hjortar. Utfodringen har dock också ett annat, mera egoistiskt syfte nämligen att få licens på vitsvanshjort och kunna ha en spännande jakt på ett högklassigt vilt. De tre senaste åren har vi fått licens på vitsvanshjort i Lappfors, men i år sökte vi ingen licens eftersom vi hade mindre hjortar än vanligt under vårvintern. Vi brukar inleda utfodringen i september och fortsätter med detta till slutet av mars eller början april. Flera av jaktklubbens medlemmar satsar mycket tid och energi samt även en del egna pengar på att utfodra hjortarna. Nu under förhösten brukar vi samla ihop mycket äpplen som fallit ner från träden. Hjortarna är mycket snåla på äpplen, även på sådana sura sorter som människor inte tycker om. Det är ganska lätt att få ihop tiotals kilo äpplen som fallit ner på marken bara man har goda kontakter till folk med äppelträd.

Senare under hösten med början i oktober har vi under många år samlat ihop sockerbetor som lämnat kvar efter skörden på bröderna Kass sockerbetsodlingar i Edsevö och Katternö. På det sättet har vi med talkokraft plockat flera ton med sockerbetor. Sockerbetorna äts gärna av hjortarna och är ett energirikt foder under vintermånaderna. Dessutom brukar vi utfodra med grönsaksrester, havre, klöverhö, ensilage och när inte annat finns att tillgå med köpt foder. Torrfoder som ges åt renar med namnet "Poro-Elo" är ett bra komplement om man inte hittar annat foder. Utfodringen sker på 3-4 olika platser i Lappfors ofta i anslutning till viltåkrar och saltstenar. Hjortarna blir mycket stationära när man utfodrar dem och ligger ofta endast några 100 meter från utfodringsplatsen. De besöker utfodringsplatsen regelbundet under hela vinterhalvåret ifall de inte störs. Hjortarna är för det mesta nattaktiva, men besöker utfodringsplatserna också ofta i skymningen och gryningen.

I samband med utfodringsplatserna har jag lagt ut ett par viltkameror för att kunna se vilka djur som finns i markerna. Under de senaste åren har jag fått en hel del intressanta och fina bilder. Under ett år hade vi en hind med tre kalvar som besökte utfodringen kring Pedersöre skidcentrum mycket regelbundet. Andra år har utfodringen lockat ett flertal olika hjortbockar. Förutom vitsvanshjort besöks platserna även av bl.a. älg, harar, ekorre och mårdhund. Mårdhundarna äter mycket gärna äpplen och vi har även lyckats skjuta en mårdhund när vi vakade på hjort. Den senaste vintern hade vi mindre hjortar än vanligt i Lappfors och de hade då spritt på sig bl.a. mot Kiisk och Terjärv och en annan flock for mot Lillby. Under våren återkom dock hjortarna till Lappfors så att vi dagsläget torde ha 2-3 kalvningar på området plus en okänd mängd bockar och ungdjur så att den totala populationen torde vara kring 12-15 djur liksom under tidigare år.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar