måndag 10 december 2012

Husbygge


Husbygget vid Huvudsjön avancerar i sakta mak och går allt som planerat blir det inflyttning efter någon månad. Bygget har dock inte gått som planerat och som vid de flesta byggen har projektet dragit ut på tiden. Tanken var ju från början att jag med hjälp av farsan skulle göra mycket av jobbet av själv, men redan under våren fick jag börja ta hjälp av utomstående byggare. Jag har haft så mycket jobb under detta år att det inte funnits möjlighet att göra så mycket själv under den korta tid man är ledig. Eftersom jag började med byggprojektet redan hösten 2010 ansåg jag också att jag måste komma vidare under detta år med bygget. för att inte totalt tappa inspirationen. Således fanns inget annat alternativ än att ta hjälp av kunniga byggare. Tanken med husbygget är ju i första hand att bygga en året runt bostad vid Huvudsjön i Lappfors, som samtidigt fungerar som kontorslokal för företaget. I framtiden hoppas jag även kunna erbjuda kurser och exkursioner utgående från torpet samtidigt som det kommer att erbjuda ett tiotal övernattningsmöjligheter för mina gäster och kunder. Gäststugan kommer eventuellt även att hyras ut, speciellt åt övernattande vandrare från Utterleden. Det saknas ju både el och rinnande vatten vid torpet, men elen kommer att finnas i form av solpaneler och på tomten finns också en egen brunn.

Torpet vid Björkfors innan det slutligen revs våren 2011
Stommen till torpet utgörs av stockstommen av ett gammalt torp som funnits vid Björkfors i Lappfors och som varit öde sedan 1950-talet. När jag rev torpet fann jag inristat i stockarna min farmors farfars namn (Matts Nygård) bland de personer som varit med och byggt torpet. Detta gör ju det förstås extra roligt att återanvända stockarna. Huset byggs ju också i övrigt så långt det är möjligt enligt ekologiska principer och en del material återanvänds. Största delen av materialet skaffas också lokalt när det är möjligt. Allt trävirke tas t.ex. från Kvalitimber i Lappfors.  
Stockarna flyttades till Huvudsjön i april-maj 2011 och under samtidigt grävdes grunden för huset. Sommaren 2011 gjöt vi plattan och murade leca så att torpargrunden var klar i augusti 2011. Därefter fortsatte vi med att plocka upp stockstommen som visade sig vara svårare och tyngre än vi trodde. Senhösten 2011 hade vi förutom de två sista stockvarven plockat upp hela stockstommen. Stockarna fick stå så över vintern. Våren 2012 tog jag hjälp av duktiga byggare från Purmo Hirsi-Timber med Johan Mattjuss i spetsen. De fick med gemensamma krafter upp de sista stockvarven och byggde upp taket, samt spirade på utsidan av stockarna. I juni kunde jag således med god hjälp av Erik Holm plåta taket. Därefter fortsatte jag och farsan på egen hand att bygga källare, spisgrund och golv. 
Grunden till Torpet gjuts försommaren 2011
Torpargrunden av Leca är klar i augusti 2011 och Mikael Nygård hjälper till med att fylla grunden med sand
Stockarna monteras en fin höstdag i september 2011. Svågern försöker få stockarna att falla på plats.
Byggarna från Purmo Hirsi-timber lyfter upp de sista stockvarven i maj 2012.
Erik Holm hjälper till med plåtandet i juni 2012.
På hösten 2012 kunde jag bara konstatera än en gång att tiden och orken inte räcker till längre varken för mig elle farsan. Jag sökte därför med ljus och lykta efter lediga byggjobbare och efter mycket om och men fick jag napp. Byggteam Krister Cygnell lovade ställa upp och de har nu under hösten isolerat hela utsidan med Ekovilla-isolering, lagt vindskyddsskivor på utsidan, samt invändigt isolerat hela innertaket. Dessutom har de lagt in fönster och dörr. Mycket kunniga och professionella byggare som varmt kan rekommenderas. Under jullovet är det nu tänkt att vi fortsätter på egen hand att fixa innertaket och spika brädfodringen på utsidan. Förhoppningsvis kommer snart också muraren som skall mura upp den stora spisen. Det finns alltså förhoppning om att detta projekt snart kan avslutas, man har nog stundtals tvivlat. Huset blir ca 55 kvadratmeter, dessutom kommer ett lågt loft på halva delen, medan det blir full takhöjd i "storstugan". Stockarna kommer att lämnas synliga invändigt i hela "storstugan" och dessutom kommer innertaket att prydas av okantade breda brädor s.k.. vildmarkspanel. Trägolvet tillverkas av breda golvplankor så att jag tror ju nog det blir fint och i min egen stil. På utsidan kommer huset att bli som ett litet torp, rött med vita knutar i gammal god stil. Utsikten från torpet är mer än fenomenal i och med att torpet ligger högt uppe med utsikt över nästan hela sjön. I mitt eget tycke är detta en av de vackraste byggplatser man kan hitta i Pedersöre. Jag bara väntar på att huset skall bli klart och att jag uppfyllt min dröm om ett eget torp vid en sjö i Lappfors. 
Källaren och spisgrunden gjuts i juli 2012.
Ekovilla-isolering sprutas i golvet i augusti 2012.
Byggtema Krister Cygnell isolerar utsidan (12,5 cm) med Ekovilla skivor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar