torsdag 3 april 2014

Lärarstuderande på kurs


En 5-kilos gädda tagen på ismete på Esse å.
Jag hade under tisdag-onsdag 12 stycken studerande från Peffan i Vasa på kurs här i Lappfors. På programmet stod bl.a. isfiske, iskunskap och naturinventering. På tisdagen inleddes kursen med pilkfiske på Esse å på relativt svag is. De flesta hade aldrig tidigare fått fisk med pilkfiskespö, men efter en kort introduktion började de flesta dra mörtar och småbraxen på löpande band. Fisken var rejält huggvillig och alla fick bra med fisk. Vi testade också på ismete och ett av spöna hann bara vara gillrat i 15 minuter innan en större gädda svalde betet. Upp på isen kom en fin 5 kilos gädda och det var första gäddan någonsin för denna fiskare. Snacka om bra start på fiskekarriären. Vi fick ytterligare någon mindre gädda både på gäddsax och ismete. Därefter ville några av de studerande testa på att gå ner sig genom isen. Vi hittade ett mycket bra ställe för detta och övningen blev realistisk. Precis som alltid blir man förvånad över hur "hemskt" det faktiskt är att gå genom isen. Alla kom dock upp utan problem med isdubbarna, men var rejält fundersamma efteråt. Jag tror ingen av dessa deltagare går ut på isen utan isdubbar några flera gånger. 

Studerande övar att ta sig upp ur isen.
Efter denna övning förflyttade vi oss hit till Huvudsjö där vi tog tillvara fisken och tillredde den på ett flertal sätt. Rökt mört och braxen var en verklig delikatess, synd bara att det är så fruktansvärt med ben i mörten och braxen. De studerande övernattade i ett inhyrt kamintält, som dock visade sig vara både besvärligt att sätta upp och dragigt efteråt. En del övernattade också i ett eget tillverkat vindskydd. Onsdagen lärde sig de studerande sedan att göra en enkel naturinventering. Vi hade också hoppats att få se flygekorre, men det lyckades inte. Däremot fick några av de studerande få se riktiga björnspår på snön från en stor björn vid Bäcksbacka, Purmo. En trevlig kurs med ett intresserat och glatt gäng. 

1 kommentar:

  1. Tack för gästvänlighet och god handledning! Givande kortkurs, inte minst med tanke på gäddan! Peffan-studerande tackar.

    SvaraRadera