lördag 22 februari 2014

Närkontakt med utter


Utter vid Sävistråka i Esse å (Bild tagen på 4 meters avstånd med kameratelefon)
Jag var ute en sväng uppefter Esse å idag och gick en bit längs Utterleden i Kiisk. Esse å är helt öppen i de övre delarna och jag spanade av vattnet med kikaren. På långt håll kunde jag se en utter komma simmande. Uttern kom rakt emot mig i god fart från Bockabron och ner mot Sävistråka. Så fort den dök under vattnet sprang jag med den nedströms mot Sävistråka. Precis som jag trodde började uttern fiska i forsnacken vid Sävistråka i sällskap av en mycket orädd strömstare. Jag smög mig närmare och till sist var jag endast på ca 5 meters avstånd. Tyvärr hade jag endast kameratelefonen med mig så jag fick inte till några bra bilder trots det korta avståndet. Uttern tog åtminstone 7 små fiskar under en kort tid och misslyckades inte en enda gång med sitt fiske. Den hade stora besvär med att svälja en stor gärs med vassa fenor och taggar. Också gärsen åt dock uttern med god aptit. När uttern slutligen upptäckte mig, betedde den sig på ett roligt sätt. Den dök under vattnet och kom upp en kort stund varvid den drog kraftigt och ljudligt in luft i näsan. Detta gjorde den säkert 10 gånger efter varandra. Den var tydligen osäker på vad det var för filur på stranden och försökte få vittring av mig. Otroligt nog fortsatte den efter stund att fiska endast ca 30 meter nedströms mig. Till sist blev dock uttern troligen mätt och simmade ut mot mitten av ån, dök och försvann sedan spårlöst mot nya jaktmarker.


Uttern försökte få vittring av mig.
Jag får ofta frågan om man kan se uttrar längs Utterleden. Mitt svar är ett tvärsäkert ja. Jag stod på Utterleden när jag observerade Uttern så visst kan man se uttrar längs Utterleden. Det är dock vanligare att se den under den ljusa tiden på vintern.

3 kommentarer:

 1. He e intresanttan blogg dehär! Annos, Du får nou snart koma ti Jepo å test vandringsledin "trådi" å. Allt byri va röjt å märkt, å x-antal spångar e på plats. Mvh: En släkting

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag hörde att leden börjar bli klar. Jag kommer dit under våren nån gång och inspekterar.

   Radera
 2. Såg uttern i går när jag var och vandrade; i Lappfors nära kraftverket.

  SvaraRadera