söndag 12 maj 2013

Röda stenar längs vägen

Rödfärgad sten förorsakas av en grönalg.
En fråga som jag ofta får av kunder är vad som färgar stenarna röda i skogen. Röda stenar är något man ofta ser  när man går längs en skogsbilväg. Stora stenar vid vägkanten ser ut som om någon person målat dem röda. Så är dock inte fallet utan hur konstigt det än kan låta så är det frågan om en trådformig grönalg med släktnamnet Trentopohlia. Det finns tre arter i Finland och den art som torde förekomma mest på stenar har det svenska namnet violstensalg Trentopohlia iolitus. Grönalger är som namnet säger oftast gröna, men just denna art har mycket karotenoider som ger den röda färgen. Samma typ av färgämne som finns t.ex. i morot. Trentopohlia är en s.k. pionjärart, alltså en av de första arterna att kolonisera en ny yta. På grund av detta observeras de röda stenarna framförallt vid vägbyggen. I samband med vägbyggen lyfts "nya rena" stenar upp ur marken och det första som börjar växa på stenen är oftast Trentopohlia. Grönalgen kan ju uppta sin näring från luften och behöver ingen jord under sig. Efter ett tag kommer andra arter in, bl.a. lavar och till sist övertäcks stenen med mossa och ris. Därför ser man inga röda stenar inne i den täta skogen.
Extremt mycket röda stenar vid en bergskross.

4 kommentarer:

  1. Utterleden: Är den farbar och finns det karta att få nånstans? På kommunens hemsida hittas endast en halvfärdig. Tänker mej...före myggen anländer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utterleden är nog farbar, endast på två ställen är den ännu inte klar. En sträcka på ca 200 meter strax efter Tranusjön är omärkt och en sträcka på ca 1 km efter Nars skola. Tyvärr finns ännu ingen karta på resterande del efter Tranusjön, men vi jobbar på detta. Vi har ett utkast till karta som vi kommer att gå igenom på onsdag, men det tar ännu någon vecka innan den kommer i tryck. Invigning som sagt den 15.6 och då skall allt vara klart. Ifall man har goda orienteringskunskaper kan man nog redan vandra hela leden. Ett gäng på 8 personer har redan gått hela leden.

      Radera
    2. Tack, ska försöka ta mej ut nån helg.

      Radera
  2. Går det att tvätta bort algen ifall man vill ha dessa stenar i trädgården?

    SvaraRadera